Groningen Buiten Eieren

Wij hebben ongeveer 80-100 leghennen (in 2017) die elke dag een heerlijk eitje leggen. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ze dit kunnen blijven doen. Zo wonen de hennen in buitenverblijven die bestaan uit een klein nachthok waar de hennen op stok gaan en een zeer ruime uitloopweide met gras, kruiden en insecten. Alles waar een kip lekker naar wil scharrelen.

Wij stimuleren onze kippen om zoveel mogelijk buiten te zijn. Zo strooien wij dagelijks biologisch gemengd graan door de weides, waardoor de kippen buiten actief hun voedsel moeten zoeken. Daarnaast geven wij wat biologische legkorrel om er zeker van te zijn dat ze alles krijgen wat ze nodig hebben om elke dag een ei te leggen.

Onze leghennen broeden wij niet zelf uit, maar deze komen van een biologisch gecertificeerde kippenboerderij. Na ongeveer 16 weken komen de hennetjes bij ons wonen. Vanaf 20 weken leggen ze een eerste eitje. Het schijnt dat deze eerste piepkleine eitjes toch echt de allerlekkerste zijn! Wij zorgen er dan ook voor dat de echte liefhebbers op tijd weten dat er een nieuwe groep komt.

Er wordt gezegd dat een kip maximaal 100 andere kippen kan herkennen. Hierop hebben wij de grootte van onze groepen aangepast en ook lopen er wat hanen bij. We merken dat de sociale stabiliteit  in een koppel veel rust brengt. Het nodigt het koppel uit om natuurlijk gedrag te vertonen.  Er wordt niet agressief gepikt, er is geen kannibalisme of verenpikken en hierdoor kale dieren. Het is mooi om te zien hoe rustig en ontspannen onze kippen leven.

De eieren worden dagelijks geraapt, zonodig schoongemaakt en daarna verpakt. Wij verzamelen hiervoor eierdoosjes die een eigen Groningen Buiten sticker krijgen. Op deze sticker staat de legweek vermeld. Onze eieren zijn tenminste 4 weken na de legweek te gebruiken.

P1070425 P1070437 P1050448 P1070419